Chorvatsko představuje jednu ze svých tradic... Kastav Carnival - Aktuality

chorvatsko-bg-header-title.png
     
         
Blogy »

Chorvatsko představuje jednu ze svých tradic... Kastav Carnival

Nedaleko města Rijeka (největší chorvatské přístavní město) a Riviera Opatija (jedna z nejoblíbenějších
turistických destinací) na kopci nad Kvarnerským zálivem (severní pobřeží Jaderského moře) se nachází
město Kastav. A právě toto město vám nabízí tradiční karnevalový průvod, který patří k nejlepším v
Chorvatsku
a je známý jako Kastav Carnival. Koná se každoročně mezi dnem svatého Antonína (17. ledna) a Popeleční středou (22. února).
Kořeny této tradice sahají až do předkřesťanských dob. Je to rituál, ve kterém se místní obyvatelé modlí za úrodnou půdu a dobrou úrodu. Kolem vesnice chodí "zvončaři" (bellmen) a vyhání zlé duchy zimy pomocí zvuků svých zvonů. Zvončaři nosí námořnické oblečení, tedy pruhované košile, bílé ponožky, bílé kalhoty a široký jasně červený šátek. Nejdůležitější částí jejich outfitu jsou však jehněčí kožešiny, které nosí přes rameno a obrovské kovové zvony zavěšené na opasku. Takto vybavení zvončaři nosí navíc bizarní, až děsivé masky ze dřeva a lepenky, z jehněčí nebo králičí kůže a někdy i s červeným nosem. Vždy však musí mít rohy. Kostýmy se liší od vesnice k vesnici, například zvončari z Halubje a Grobniku (Dondolaši) nosí zvláštní stylizované masky představující zvířecí hlavy, zatímco zvončari z Zejane a Brguj nosí květinové klobouky. Zvončaři chodí obvykle ve skupinách, v závislosti na vesnici, odkud pocházejí. Když se sejdou před domem, jejich zvony zvoní tak hlasitě, jak je to jen možné.
I když na jedné straně Kastav Carnival viditelně ztělesňuje starý magický význam rituálu, na druhé straně je tento zvyk stále velmi živý i dnes. Umožňuje tak interakci skupin zvončařů s obyvateli obcí a zdůrazňuje tím společenský význam a funkci vzájemných vztahů mezi obcemi v regionu Kastav, což je velmi důležité pro soudržnost obcí, ve kterých se tento obřad koná (Bregi, Brgud, Halubje, Mučići, Mune, Rukavac, Zvoneća, Žejane, Frlanija, či Vlahov Breg). Navíc byl tento karneval přidán k UNESCO, jako Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva v roce 2009.

 

 

 

 
 

Potřebujete poradit?

224 990 980
800-TRA-VEL (800 872 835)
602-TRA-VEL (602 872 835)

Garantujeme nejnižší ceny

Proč cestovat s Travel.cz

  • 200.000+ zájezdů na jedné adrese
  • Garantujeme nejnižší cenu na trhu
  • Máme vždy aktualizované nabídky zájezdů
  • Nabízíme i rezervace hotelů a letenek za výhodné ceny
  • Individualní plánování dovolené - dovolená na míru
 

Nahrávám...

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolených kritérií

Ověřujeme aktuální dostupnost a cenu vybrané služby

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolené destinace

Děkujeme, Vaše rezervace se dokončuje